۱۳۸۹ اسفند ۱۸, چهارشنبه

نبیل غمین مسکینیار(Nabil Ghamin Miskinar)

از کریم پوپل
نبیل غمین مسکسن یار

 در 26سپتامبر سال 1948  هجری در شهر کابل تولد گردید. برنامه ها ی تلویزیونی مسکینیار در حال حاضر  از ایالات متحده امریکا  به نام تلویزیون آریانا افغانستان پخش میشود.وی  دوره تحصیلات متوسط خویشرا در مکتب حبیبیه بپیان رسانیده است. نبیل مسکینیار در نواختن جاز مهارت داشته درگروه احمد ظاهر  معروف به "الویس"جهاز می نواخت.
او تحصیلات عالی خود را دررشته ژونالیزم در روسیه و ایالات متحده آمریکا کالفورنیا بپایان رسانید. در سال 1978 پس از ورود  شوروی ها در افغانستان پناهنده درایالات متحده امریکا شد.او همکاری با مجاهدین را اغاز نموده .در نشر اخبار از طریق رادیو آزادی ورادیو فری ایوروپ نشرات خویشرا پخش مینمود.
مسکینیار به عنوان یک روزنامه نگار و سیاستمدار همکاری نزدیک با مرحوم محمد ظاهر شاه داشت.به عنوان مشاورفرهنگی همکار بود. مسکنیار پس از 25 سال تجربه کاری در رشته ژونالیزم توانست تلویزون آریانا افغانستان را ایجادوپروگرامهای خوبی را ترتیب کند.زمانیکه او  تلویزون آریانا افغانستان  را ایجاد نموددر سراسر جهان کدام نشریه و تلویزون افغانی وجود نداشت. و یک ضرورت مبرم احساس میشد تا افغانهای درتحت یک رسانه باهم جمع شوند.که این یکی از بزرکترین کار تاریخی مسکینیار می باشد
مهارت وتجربه کاری
 درصحنه سیاسی امروز او یک سیاست مدار روز نامه نویس نطاق  مترجم  ژونالیست  مهارت مالی با سابقه 25 سال  دیپلومات و پروگرام منیجر است . او آگهای کامل در مورد کشور های آسیا میانه دارد.او در سال 1989 موسس تلویزون آریانا افغانستان و در سال1990 بتاسیس رادیو  آریانا اقدام نمود.الی  سال 2005نشرات پروگرامهای او صرف در داخل امریکا بود .پس از سال 2005 نشرات او جهانی شد.فعلا نشرات این تلویزون از کالفورنیا ،دوبی و هامبورگ پخش میگردد..درین اواخر درتاسیس تلویزون  زیلاند نت اقدامات جریان دارد و بزودی پروگرامهای این تلویزون بمشاهده خواهد رسید.
نکات برجسته شغلی مسکینیار

** برنده جایزه هتلز تولید به عنوان تولید کننده "بهترین نمایش کانال بین المللی" -- لس آنجلس و کالیفرنیا در سال 1992.
** به عنوان مسول و مدیر ارشد اجرایی برنامه ها، سرمایه گذاری های جدید  از زمین تا به بستر پخش امواج که توانسته است تا 12 میلیون بیننده در سطح بین المللی داشته باشد.
** تخصص در تعیین ارزش کانال تلویزونی  های که جدیداً تاسیس گردد.
** تجربه گسترده با مدیریت رسانه های افغانستان ، بازاریابی ، و برنامه نویسی در قسمت  تلویزیون و رادیو.
** مسکینیار عضو هیئت کنگره ادوارد رویس و دانا
Rohrabacher غرض مذاکرات بمنظور تشکیل دولت مجاهدین افغانستان در سال 1993 تعین گردیده بود.
**  مسکینیار از طرف دولت امریکا و منابع متعددی از قبیل سی ان ان ، و واشنگتن پست به عنوان یک کارشناس  تغییردر ساختار سیاسی قبول گردیده است. وتا اکنون جریان دارد.
**یک انسان صادق و و ظیفه شناس تا اکنون کسی نتوانسته جرم اورا ثبوت کند. او 14 سال دوشادوش مجاهدین کارنمود. ولی پس از بقدرت رسیدن مشاهده نمود که مجاهدین مردمان نیک برای این وطن نبوده بعد از رهبران حزب خلق دومین مجرمان وقاتلین این سرزمین هستند قطع رابطه نموده در گروه هزاران روشنفکران شریف ووطن پرست پیوست.امروز انتقادات تلویزون آن متوجه جهادیها است. جهادیها درین کشور به یک آفت تبدیل شده اند. بالااثر جنگهای این دو آفت میلونها انسان بیگناه این ملت سرگردان درجهان دربی عزتی حیات بسر میبرند. وحق است که انسانهای شریف این وطن آواز عدالت خواهی در برابر هر نا بسامانی بلند نماید.ومحترم مسکین یاراز رهگزران این آواز است. آواز تک تک هیچ کمکی به این وطن نخواهدکرد بلکه لازم است ملت را افرادی نیک سازمان دهی نماید تا باهم بسیچ گردند دروازه انتقاد را بسته عملا خود درهر پروسه وطن سهم گردانند. افغانستان از ملت افغان است.لازم است هر افغان در قدرت این وطن سهم داشته باشد.نه گروپ خاص.

تاریخچه زندگی مسکینیار
مسکینیار در 8عقرب سال1327 در یک فامیل روشنفکربدنیا آمد. ملیت او پشتون ودر قوم محمدزائی میباشد. پدر مسکینیار مرحوم حسین غمین شاعر و ادیب معاصر خویش بود که ازمرحوم 7 کتاب رومان  تعدادچند از مقاله ، چند رسانه و ترجمه کتاب روبینات تاگور باقی مانده است.مرحوم درسن 48 سالگی به اثر سکته قلبی چشم ازین جهان فانی بست. مسکینیار اذدواج نموده دارای یک دختر بنام وانه و یک پسر میباشد.نام خانم او طاهره غمین مسکینیار میباشد.
مسکینیار از طفولیت نویسندگی را تحت نظر پدرش فرا گرفت.در سن پانزده سالگی در مکتب سلطان غیاث الدین غوری  هرات درامه 5 پرده ای را نوشت که این درامه آغاز شهرت هنری موصوف بود.دوسال بعد از آن زمانیکه متعلم صنف دهم لیسه حبیبیه بود درامه رابعه بلخی را نوشت.که درامه از طریق رادیو افغانستان تنظیم و پخش  گردید.او درین ایام گروه هنری آماتوران  لیسه حبیبیه را به شرکت  احمد ظاهر احمد ولی  عمر سلطان فرید زلاند صابر شیرزوی ویکتعداد دیگر از متعلمین لیسه حبیبیه تشکیل نمود.که شاگردان در مدت 3 سال همکاری با رادیو  صاحب شهرت شدند.  پس ازین دولت وقت نبیل را غرض تحصیل در رشته ژنالیزم روانه شهر مسکو نمودند. پس از مدت کوتاه پدر نبیل جان به حق داد.مسکینیار نظر به مشکلات فامیلی خویشرا شامل پوهنزی ادبیات رشته ژونالیزم افغانستان  نمود. واز این پوهنزی موفقانه فارغ گردید.
پس از فراغت کارمند نشرات خارجی  وزارت اطلاعات و کلتور  گردید.درسال 1973 معاون ریاست جواز مطبوعاتی در سال 1974 به صفت مدیر بورسهای تحصیلی مقررگردید.پس از آن مدیر روابط خارجی آن وزارت بود که این آخرین ماموریت وی در افغانستان بود.وی در سال 1979 در حالیکه عرصه سیاسی در کشور محدود گردیده بود از طریق ایران به کشور جرمنی پناهنده شد.وبعداًبه امریکا مهاجر شد.و درآن جا در وظایف ژونالیستی آغاز بکار نمود.
قطعه شعری از مرحوم حسین غمین
                                               آخرین فریب
            - گر آخرین فریب تو،ای زندگی!نبود    صدبار تا به حال ،رها کرده بودمت
            -زان پیشتر که مرا سوی خود کشی   در پیش پای مرگ ،فداکرده بودمت
            *هربارکز توخواسته ام بر کنم امید    به  آغوش گرم خویش روی مرا کشاده ای
            * دانم هرچه کنی جز فریب نیست     کی درین فریب  چه فسونها  زهر نهاده ای
           #  پشت پرده، هیچ نداری جزفریب    لیکن هزار جامه بر اندام خویش کنی
           # از ملال روزوشبت خاطرم گرفت    اورا طلب کنی ومرا رام   نیش کنی
          & روز نقاب عشق به رغساراونهی      تا نوری از امید بتابت به خاطرم
          &روز غرور شعروهنرو نام اوکی       تا سر بر آفتاب بسایم که شاعرم
          +در دام این فریب،بسی دیر مانده ام      دیگر ه عذر تازه نبخشم گناه خویش
         +ایزندگی دریغ که چون از تو بگسلم       در آخرین فریب تو جویم پناه خویش!
        
منابع
                                                               *[http://www.aa-tv.com/ Ariana Afghanistan TV Website]
*ویکی پیدیا انگلیسی و فارسی          

References
^ Griffith, Stephanie (28 April 1992). "DC Area Afghans Cite Pessimism; Hope for Liberation Soon Turned to …". The Washington Post Pay-per-view. http://pqasb.pqarchiver.com/washingtonpost/access/74014201.html?dids=74014201:74014201&FMT=ABS&FMTS=ABS:FT&type=current&date=Apr+28%2C+1992&author=Stephanie+Griffith&pub=The+Washington+Post+(pre-1997+Fulltext)&desc=D.C.+Area+Afghans+Cite+Pessimism%3B+Hope+for+Liberation+Soon+Turned+to+Fear&pqatl=google. Retrieved 5 May 2010.
External links
http://www.youtube.com/watch?v=3FVFar4ZtAg&feature=related
http://wn.com/Nabil_Miskinyar
http://www.encyclo.co.uk/define/Nabil%20Miskinyar
Ariana Afghanistan TV Website
Ahmad Zahir Bio
http://www.facebook.com/pages/Nabil-G-Miskinyar/161022160606773
www.e-ariana.com
Miskinyar candidate for Minister of Information and Culture www.khawaran.com
             
            

۱۳۸۹ اسفند ۱۱, چهارشنبه

روزنامه نگاری در افغانستان

از کریم پوپل :
روز نامه نگاری درافغانستان از سال ۱۸۷۵ میلادی یا۱۲۸۵ میلادی در دوره سلطنت امیر شیر علی خان اغاز گردیده‌است.که از شمس النهار اغاز و تا امروز ادامه دارد.به اساس نوشته رسول رهین در افغانستان در چند دوره روزنامه نویسی محدویتهای داشته است.
  شمس النهار.

شمس النهار در ۱۶ صفحه و ظاهرا در ماه دو یا سه مرتبه منتشر می‌گردید و مقالات آن عمدتا توسط یکی از رجال فرهنگی آن روزگار افغانستان به نام عبدالقادر پیشاوری نگاشته می‌شده که این فرد منشی امیر شیرعلی خان نیز بود.امیر شیر علی خان تا حدود امکان از این روز نامه حمایت می‌نمود. واین اخبار تا مدتی در حکومت پسرامیر شیرعلی خان محمد یعقوب خان ادامه یافت .ولی دولت انگلیس از پخش این اخبار جلوگیری کرد زیرا در ین زمان سیاست خارجی افغانستان تحت اداره انگلیسها بود. این نشریه درزمان حکومت امیرعبدالرحمان خان دوباره چاپ گردید.
 سراج الاخبار.

 این نشریه در زمان امیر حبیب اله خان پسر عبدالرحمان خان در۹ میزان ۱۲۸۰ تا ۳۰ دلو ۱۲۹۷ هجری شمسی دو بار بنشر رسید.در مرحله اول که نشر آن در سال ۱۲۸۴ شمسی بود، فقط به یک شماره محدود ماند و مسئولیت آن را عبدالرئوف قندهاری برعهده داشت. مرحله دوم انتشار سراج الاخبار شش سال بعد در تاریخ ۱۲ مهر ۱۲۹۰ شمسی منتشر شد که مسئولیت آن را محمود طرزی برعهده داشت. سراج الاخبار در هر ۱۵ روز یک بار منتشر می‌شد و نقش مهمی در شکل گیری تجدد در افغانستان آن دوره دارد. درین دوره جهان به سمت دموکراسی پیش می رفت و درگوشهای ملت آوازه مشروطه خواهی پخش شده بود. این روزنامه درتغیرات فکری مردم خیلی اثر داشت. درنتیجه امیرحبیب اله ۱۲ سال معارف را بروی مردم بست. چون این نشریه برعلیه انگلیسها مردم ترغیب می‌نمود در بار دوم پس از ۸ سال فعالیت ممنوع قرار داده شد.
دوره امانیهپس ازتلاش زیادروشنفکران شاه امان اله که عضو گروپ مشروطه خواهان بود حاکمیت افغانستان را بدست گرفت .و جریده سراج اخبار بطرز جدید به انتشارات خود اغاز نمود. بعد از سراج الاخبار نشریات جدیدی به وجود آمدند که از جمله آنها می‌توان به ارشاد النسوان، اولین مجله زنان افغانستان در دوران معاصر اشاره کرد. نشریه‌ای که زیر نظر ملکه ثریا همسر امان الله خان منتشر می‌شد و مسوولیت آن را اسما رسمیه، همسر محمود طرزی و سردبیری آن را روح افزا، دختر محمد زمان خان خازن الملک برعهده داشتند. درین دوره اولین شماره جریده انیس درسال ۵٫۵.۱۹۲۷/درکابل به نشر اغاز نمودکه الی امروز پس از چند بارسانسوربنشر خود ادامه داده‌است.از دیگر نشریات دوران امان الله خان می‌توان به سراج الاطفال، اولین نشریه کودکان افغانستان که به طور ضمیمه در کنار سراج الاخبار منتشر می‌شد و ده‌ها نشریه دیگر اشاره کرد. غیر از نشریات فوق که در کابل منتشر می‌شدند نشریاتی دیگری نیز بودند که در استان‌های دیگر منتشر می‌شدند که از جمله آنها می‌توان به اتفاق اسلام با مدیریت مرحوم صلاح الدین سلجوقی که در هرات منتشر می‌شد و یا نشریات دیگری مانند اتحاد مشرقی که برهان الدین کشککی آن را در ننگرهار منتشر می‌کرد و یا طلوع افغان که در قندهار توسط عبدالعزیز خان و پوهاند عبدالحی حبیبی منتشر می‌شد، اشاره کرد.
 دردوره سلطنت محمد ظاهر شاه

پس ازسقوط حکومت شاه امان اله خان ۲۴ جدی ۱۳۰۷ هجری شمسی الی دهه ۱۳۴۰ یعنی ۳۳ سال مطبوعات ۱۰۰ فیصد درکنترول و سانسور دولت قرار داشت. پس از انکه ظاهر شاه خود مستقلانه ضمام حکومت را بدست گرفت.وی پس از سال۱۳۴۳ ه ش در کشور مطبوعات را ازاد اعلان نمود .درکشور احزاب سیاسی به انتشار جراید و رونامه اغاز نمودن.که می‌توان از جریده پرچم از جناح پرچم، شعله جاوید ازنشریات سازمان جوانان مترقی افغانستان، خلق از جناح خلق، کاروان، مردم، پیام وجدان، اتحاد ملی روز نامه وحدت، پیام امروز، افغان ملت، مساوات، صدای عوام، صبا، کمک، کاروان، خیبر، گهیز، پروانه، هدف، جبهه ملی، پکتیکا، شپیده دم، افغان ولس، اتحاد ملی، روزگار، ندای حق، ملت، افکار نو، پیکار، انیس، هیواد، شوخک، kabul Times کابل تایمز، روزنامه بیدار در مزار شریف و پیام حق در هرات بنشر میرسید.اکثریت این جراید در زمانکه هاشم میوندوال رهبر حزب مساوات در افغانستان صدراعظم بود به نشر اغاز نمودن.
 نشر روزنامه در دوره سردار محمد داود خان
درین دوره روزنامه بنام جمهوریت از طرف دولت بچاپ میرسید.بقیه در تحت سانسوردولت قرار داشت.در مزار شریف روز نامه بیدار و درهرات پیام حق به نشر میرسیذ.
 در دوره حکومت داری حزب دموکراتیک خلق افغانستان

درین دوره مطبوعات تحت سانسور قرار داشت.در دوره کارمل از ۲۷ دسامبر ۱۹۷۹ تا ۲۴ نوامبر ۱۹۸۶ روزنامه دولتی بنام حقیقت انقلاب ثور و حقیقت سرباز وجود داشت. در اخیر حکومت دوکتور محمد نجیب‌الله مطبوعات از کنترول و سانسور برامد. درکشور پارلمان تشکیل گردید احزاب ازاد شد و یکتعداداحزاب اغاز به نشر روز نامه نمودن. روز نامه وطن، کار، سرباز، انیس، پیام، پیام صلح
 در زمان مجاهدین

در دوره مجاهدین کار روز نامه نگاری بطیع پیش میرفت زیرا جنگهای تنظیمی اثرات ناگوار در هر عرصه وارد نموده بود. در همین عصر مطبعه دولتی تعمه اتش قرار گرفت. زمانیکه تنظیم در پاکستان بودند هرکدام ان نشریه داشتن. روز نامه شهادت، مجاهد, جبهه ملی وغیره ولی با مشکلات زیاد چنین روز نامه گاه گاهی بچاپ میرسید.نشریه ء هفته نامهٔ کابل، صبح امید، فریاد عصر، هنداره، شهر، ارشادالنسوان، امهات المومنین و بالاحصار...
 روز نامه نگاری در حاکمیت طالبان

اکثریت طالبان به جز از کتابهای اسلامی و شرعی همه کتب و نشرات را غیر مجاز میدانستند و بنام کتب شیطانی یا کافری مینامیدند.ولی با حاکمیت‌ طالبان‌ در افغانستان‌ روزنامه‌نگاری‌ و نشر جراید نیز کاملا در اختیار حکومت‌ قرار گرفت‌ و جرایدی‌ مانند شریعت‌، حزب‌ مؤمن‌، الخلافة الاسلامیة در افغانستان‌ صرفا منعکس‌کننده‌ اخبار جنگ‌ فرمانهای‌ رهبران‌ طالبان‌ اعلامیه‌های‌ دولتی‌ و دیگر دیدگاههای‌ گروه‌ طالبان‌ بودند. در این‌ دوره‌ هیچ‌ جریده‌ آزاد وجود نداشت.
   دوره دموکراسی یا حکومت حمید کرزی

پس از سال ۲۰۰۲ میلادی دوره جدیدی در روزنامه نگاری افغانستان آغاز می‌شود که روزنامهای بیشماری در کشور روزانه بنشر میرسد.در جنب روزنامه جراید مجلات و نشر کتب رونق بیشتر نمود.نوسیندکان و هنر مندان از خاک و باد فراموش شده جسته به دنیای امید داخل شدند.و زمینه رشد برای نوسیندگان هنرمندان و فرهنگیان جوان و نو مساعد شده است.تا فعلاً افغانستان دارای این تعداد اطلاعات جمعی اند
روزنامه‌ها
روزنامه آرمان ملی
روزنامه اراده
روزنامه اصلاح
روزنامه افغانستان
روزنامه انیس
روزنامه پیمان
روزنامه چراغ
روزنامه راه نجات
روزنامه ویسا
روزنامه هشت صبح
هفته‌نامه‌ها
هفته‌نامه اقتدار ملی
هفته‌نامه امید ( امریکا)
هفته‌نامه پیام مجاهد
ماهنامه مشعل (هلند
خبرگزاری‌ها
آژانس خبری باختر
آژانس خبری پژواک
خبرگزاری اسلامی افغان
خبرگزاری صدای افغان
رادیو و تلویزیون افغانستان
رادیو تلویزیون ملی افغانستان
رادیو تلویزیون آریانا
تلویزیون طلوع
تلویزیون افغان
رادیو صبح بخیر افغانستان
رادیو سلام وطندار
رادیو آرمان اف ام
رادیو تلویزیون نورین
تلویزیون خراسان (امریکا)
تلویزیون آریانا افغانستان
تلویزیون لمر
تلویزیون شمشاد
تلویزیون تمدن
تلویزیون آینه
رادیو کاپیسا اف ام
تلویزیون سبا
رادیو نوا
وهکذا پس از سال 2002 در خارج و داخل افغانستان سایدها کمیته‌های فرهنگی اتحادیه ها مراکز اداری و تحقیقاتی  شورا ها و مرکز فرهنگی افغانان مقیم خارج افتتاح گردید که روزانه تعدادان زیاد شده میرود.امید است بارد یگر در افغانستان تاریخ به عقب نگردد.
منابع
افغانستان در پنج قرن اخیر نوشته میرمحمد صدیق فرهنگ جلد دوم انتشارات قم محمد وفائی چاپ جدی1371
افغانستان در مسیر تاریخ جلد دوم نوشته میر محمد غلام محمد غبار چاپ نشرات ایران
تاریخ مطبوعات در افغانستان از شمس النهار تا جمهوریت نوشته پروفیسور رسول زهین جلد اول سال 1386